Mese-kvíz
Összeállította: Gaál-Nyeste Katalin

 185405667_764308400895009_8110745984827016436_n.jpgMájus utolsó hétvégéje hagyományosan a gyerekeké. Mi mással kedveskedhetnénk a bennünk élő gyermeknek, mint egy vidám mese-kvízzel, amit Gaál-Nyeste Katalin szeretettel állított össze Nektek, Nekünk.

Ha ráklikkeltek az egyik válaszra, meglátjátok, hogy a legtöbben melyik választ tartották helyesnek. A kvíz végén pedig megadjuk a megoldásokat is.

Játszunk együtt!

 

0. Mikor a nap elért az ég tetejére,
Eszébe jutott, hogy falatozni kéne,
Tennap ilyen tájban evett utójára,
Meg alig is bírta már lankadó lába.

Letelepűlt, elővette tarisznyáját,
Megette maradék kevés szalonnáját.
Nézte őt a kék ég, a fényes nap... alább
Ragyogó szemével a tündér délibáb.

A kis ebéd neki jóízűen esett,
Megszomjazott rá, a tóhoz közeledett,
Kalapjának belemártá karimáját,
Ekkép enyhítette égő szomjuságát.

 1. Egyszer segítettek rajta a galambok, de vajon másodszor eljönnek-e? No, nem kellett sokáig keseregnie, kétannyi fehér galamb szállott le, mint amennyi délelőtt. A csőrüket beleütögették a búzába, s egy szempillantás múlva egy szem konkoly nem sok, annyi sem volt benne. Azzal, huss! Elrepültek.

2. Tudja, ha lenne egy kanálka zsírja, akkor aztán igazán jó lenne. - Van nekem az is, hozok én! - dicsekedett az öregasszony. Hozott egy kanál zsírt, azt is beleeresztették oda a fazékba.

3. A sok finom illat csak úgy csiklandozta a vendégek orrát. – Lássatok hozzá, barátaim! – szólt az asztalos. A többiek nem is vették tréfára a dolgot; nem sokat kérették magukat, nekiültek, elővették a bicskájukat, és derekasan falatozni kezdtek.

 4. Már három lányt apjostól-anyjostól, meg egy csoport kaszás embert, egy regement katonával együtt bekaptam, hamm, téged is bekaplak!

5. A juhász éppen birkapaprikást főzött, meghívta a vendégét is, mert nem tudta, hogy az maga a király. Mikor esznek, egyszer csak a király bicskájára egy olyan darab hús akadt, ami nem kellett neki, aztán visszalökte a bográcsba.

6. A zsákokba szedett egy csomó lóherét meg káposztalevelet, aztán a zsák mellett kinyújtózkodott, mintha meghalt volna, és várta-leste, hogy egy fiatal, hebehurgya tengeri nyúl belemenjen s hozzálásson a káposzta falatozásához.

7. A következő bolygón egy iszákos lakott. Ez a látogatás nagyon rövid ideig tartott, de nagyon elszomorította … … …-t. Ott találta az iszákost egy sor üres meg egy sor teli palack előtt.

8. Hát a hold fel is jött, el is indultak, de egyetlen egy kenyérmorzsát sem láttak: a madarak mind felszedték napközben. Egész éjjel bolyongtak az erdőben, aztán reggeltől estig, de nem találták meg az igazi utat. Éhesek voltak szegények, egész nap nem ettek egyebet, csak egy-egy szem epret, málnát, amit itt-ott találtak, nem bírta már a lábacskájuk, lefeküdtek hát egy fa alá s ott elaludtak.

9. Tudod, sohase lehet biztosan tudni. Ismered az erdőt. Az ember nem bocsáthat be mindenkit a lakásába… Nem árt egy kis elővigyázat. Parancsolsz valami harapnivalót?

10. Ha nem engedsz be, akkor gyere el holnap reggel hét órakor, mert én tudok egy olyan kertet, amiben gyümölcs annyi van, dió, szilva, körte, szedünk belőle.

11. Az előkertjükben, közel az úthoz, szilvafa magasodott. Nagy, öreg, göcsörtös fa, a sövény fölé kinyúló ágakkal. Csábítóan lógott róla a szilva, de nem értük el. Az előző években mindig ugráltunk, hogy elkapjuk a finom gyümölcsöket. Idén nem.

12. - Karcsú akarok lenni, mint a nádszál - hamm, egy túrós -, lenge, mint a tavaszi szellő - hamm, egy kakaós, hamm-hamm-hamm.

13. Az új teremtmény túl sok gyümölcsöt eszik. És ami a legaggasztóbb; főleg az almát kívánja meg, különösen amióta hallotta, hogy némelyik alma fogyasztása tilos. Úgy látszik, különösen szereti a veszélyes dolgokat, bár azt állítja, a sok gyümölcsöt csak a karcsúsága kedvéért falja.

 14. A vak asszony mindennap háromszor főzött puliszkát meg köménymaglevest, s azzal éppen jóllaktak. A kicsi királyfi megéhezett a sok kóborlásban, s mikor a vak asszony kiborította a puliszkát az asztalra, szépen kisettenkedett az ágy alól, s felét megette a puliszkának is, a levesnek is.

A megfejtéseket a kép alatt találjátok!

157139795_722684305078175_778788162247692066_n.jpg0.b), 1.b), 2.a), 3.a), 4.b), 5.c), 6.b), 7.b), 8.a), 9.c), 10.c), 11.b), 12.b), 13.a), 14.c)

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalmiszalonna.blog.hu/api/trackback/id/tr6816576072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása