Autentikus indiai receptek
Aki tálalja: Tórh Lajos Ferenc

 fuszerek.jpgKedves (Irodalmi) Szalonna-fogyasztó, olvasni, főzni szerető Barátaink!

Magunk is meglepődtünk mekkora érdeklődést gerjesztett az online indiai csirkevacsoránk

Nagyon sokan kérték, hogy küldjük el, tegyük föl a blogra az eredeti indiai receptet. Nos, a legnagyobb örömmel közöljük ennek a rendkívül finom, egzotikus vacsorának az elkészítési módját.

Az az igazság, hogy a fantasztikus magyar lecsónál egy kicsit bonyolultabb elkészíteni, de csak az első alkalommal. A második, sokadik próbálkozás már sokkal könnyebb lesz. Az, hogy lesz második és sokadik, az biztos!

Higgyétek el nagy tapasztalatom van e téren. A chicken curry elkészítéséhez szükséges, és jelenleg a spájzotokban fel nem lelhető fűszerek könnyedén és egy csodás, kedves autentikus helyen a „Szép Kis India” boltban, (VII. kerület, Wesselényi utca 36.) megvásárolhatók.

A tulajdonos indiai hölgy kiválóan beszél magyarul, keresztneve: Kamles.

A recept 4-6 fő számára készült, értelemszerűen léptékesen növelhető. Vigyázzatok könnyedén függővé válhat az ízorgiát kedvelők számára!

A köret, a szintén fantasztikus zamatú csicseriborsó, receptjét szintén közöljük.

Egyet tudjatok, mindkét mennyei étek akkor tökéletes, ha kellően erős!!! Ezt meg kell szokni!

Jó étvágyat kívánunk! – a Hatok nevében Tóth Lajos

Chicken Curry

5-6 fő részére

Hozzávalók:

  1. csirkecomb: 800 g (két részbe vágva)
  2. főzőolaj: 5 evőkanál
  3. római köménypor: 2 teáskanál
  4. korianderpor: 2 teáskanál
  5. hagyma- apróra vágva: 2 nagyobb darab
  6. gyömbér paszta: 2 teáskanál
  7. fokhagyma paszta: 2 teáskanál
  8. vágott paradicsom konzerv: 400 g (opcionális: 4 nagy friss paradicsom/ 4 darabba vágva)
  9. babérlevél: 2 darab
  10. kurkuma por: 1 teáskanál
  11. egész szegfűszeg: 5-8 db
  12. chili por: 1 teáskanál
  13. csirke masala: 2 teáskanál (különlegesen összeállított válogatott fűszerpor, hogy az eredeti recept hiteles/konzisztens legyen)
  14. só ízlés szerint
  15. garam masala: 11/2 teáskanál (vegyes fűszerpor)
  16. friss koriander levél: 2 evőkanál- finomra vágott (opcionális)…
  17. fahéjrúd: 2db, 11/2 hüvelyk hosszúra tört 4 db
  18. zöld cardamom: 8-10 darab, kibontva
  19. zöld chili: 2/3 válasszon ízlés szerint

Elkészítés:

  • Mossa meg és verje ki szárazra a csirke darabokat
  • Keverje össze a paradicsomot és a zöld chilit és rakja félre a pasztát.
  • Egy serpenyőben melegítsen olajat, majd adja hozzá az apróra vágott hagymát és süsse aranybarnára.
  • Adja hozzá a keverékhez a babérlevelet, a cardamomot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd főzd néhány percig
  • Adja hozzá a gyömbért és a fokhagyma pasztát és további 3-4 percig sütjük, ha a keverék túl száraz adjon hozzá egy kis vizet és főzze tovább
  • Adja hozzá a kurkuma port, a piros chili port, a korianderport, a köményport és főzze további 2 percig
  • Adja hozzá a már felaprított paradicsomot/ chilis pasztát és addig süsse, míg az olaj el nem válik a pasztától
  • Adja hozzá a csirkemasalát, majd a csirke darabokat és további 5-6 percig süsse
  • Körülbelül 500 ml langyos vizet adjon hozzá és keverje
  • Fedje le az edényt és hagyja párolni lassú tűzön, amíg a csirke darabjai megpuhulnak, kevergesse alkalmanként
  • Vegye le a tűzről az edényt, rakja félre egy percre, majd szórja meg garam masalával és koriander levéllel.
  • Tálalja melegen frissen készült basmati rizzsel vagy indiai kenyérrel.

Elkészítési idő: 20-25 perc

Főzési idő: 25-30 perc

 

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 9 dl víz
  • 1/2kocka gyömbér gyökér
  • 1 teáskanál római kömény
  • ¾ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál chilipor
  • 20 ml vaj vagy olaj
  • 1-2 friss zöld chili
  • 1 nagy hagyma vékonyra szeletelve
  • ¾ teáskanál garam masala
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál görögszéna levél

Elkészítés:

  1. Beáztatni előző éjjel a csicseriborsót hideg vízben.
  2. Leöblíteni, majd leszűrni.
  3. Tegye a borsót kuktába, öntsön rá 4,5 dl vizet
  4. Forralja fel, majd főzze 20 percig a kuktában
  5. Forrósítsa fel a vajat közepes hőfokra és süsse aranybarnára a hagymát
  6. Adja hozzá a köményt, kurkumát, zöld chilit és a görögszénát
  7. Keverje hozzá a garam masalát és a sót
  8. Adja hozzá a paradicsompürét és főzze 3-4 percig folyamatosan, kevergesse folyamatosan
  9. Keverje össze a borsóval és főzze tovább 10 percig

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalmiszalonna.blog.hu/api/trackback/id/tr2516557724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

Naptár

december 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
süti beállítások módosítása