Kedves (Irodalmi) Szalonna-fogyasztó, olvasni, főzni szerető Barátaink!
Magunk is meglepődtünk mekkora érdeklődést gerjesztett az online indiai csirkevacsoránk
Nagyon sokan kérték, hogy küldjük el, tegyük föl a blogra az eredeti indiai receptet. Nos, a legnagyobb örömmel közöljük ennek a rendkívül finom, egzotikus vacsorának az elkészítési módját.
Az az igazság, hogy a fantasztikus magyar lecsónál egy kicsit bonyolultabb elkészíteni, de csak az első alkalommal. A második, sokadik próbálkozás már sokkal könnyebb lesz. Az, hogy lesz második és sokadik, az biztos!
Higgyétek el nagy tapasztalatom van e téren. A chicken curry elkészítéséhez szükséges, és jelenleg a spájzotokban fel nem lelhető fűszerek könnyedén és egy csodás, kedves autentikus helyen a „Szép Kis India” boltban, (VII. kerület, Wesselényi utca 36.) megvásárolhatók.
A tulajdonos indiai hölgy kiválóan beszél magyarul, keresztneve: Kamles.
A recept 4-6 fő számára készült, értelemszerűen léptékesen növelhető. Vigyázzatok könnyedén függővé válhat az ízorgiát kedvelők számára!
A köret, a szintén fantasztikus zamatú csicseriborsó, receptjét szintén közöljük.
Egyet tudjatok, mindkét mennyei étek akkor tökéletes, ha kellően erős!!! Ezt meg kell szokni!
Jó étvágyat kívánunk! – a Hatok nevében Tóth Lajos
Chicken Curry
5-6 fő részére
Hozzávalók:
- csirkecomb: 800 g (két részbe vágva)
- főzőolaj: 5 evőkanál
- római köménypor: 2 teáskanál
- korianderpor: 2 teáskanál
- hagyma- apróra vágva: 2 nagyobb darab
- gyömbér paszta: 2 teáskanál
- fokhagyma paszta: 2 teáskanál
- vágott paradicsom konzerv: 400 g (opcionális: 4 nagy friss paradicsom/ 4 darabba vágva)
- babérlevél: 2 darab
- kurkuma por: 1 teáskanál
- egész szegfűszeg: 5-8 db
- chili por: 1 teáskanál
- csirke masala: 2 teáskanál (különlegesen összeállított válogatott fűszerpor, hogy az eredeti recept hiteles/konzisztens legyen)
- só ízlés szerint
- garam masala: 11/2 teáskanál (vegyes fűszerpor)
- friss koriander levél: 2 evőkanál- finomra vágott (opcionális)…
- fahéjrúd: 2db, 11/2 hüvelyk hosszúra tört 4 db
- zöld cardamom: 8-10 darab, kibontva
- zöld chili: 2/3 válasszon ízlés szerint
Elkészítés:
- Mossa meg és verje ki szárazra a csirke darabokat
- Keverje össze a paradicsomot és a zöld chilit és rakja félre a pasztát.
- Egy serpenyőben melegítsen olajat, majd adja hozzá az apróra vágott hagymát és süsse aranybarnára.
- Adja hozzá a keverékhez a babérlevelet, a cardamomot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd főzd néhány percig
- Adja hozzá a gyömbért és a fokhagyma pasztát és további 3-4 percig sütjük, ha a keverék túl száraz adjon hozzá egy kis vizet és főzze tovább
- Adja hozzá a kurkuma port, a piros chili port, a korianderport, a köményport és főzze további 2 percig
- Adja hozzá a már felaprított paradicsomot/ chilis pasztát és addig süsse, míg az olaj el nem válik a pasztától
- Adja hozzá a csirkemasalát, majd a csirke darabokat és további 5-6 percig süsse
- Körülbelül 500 ml langyos vizet adjon hozzá és keverje
- Fedje le az edényt és hagyja párolni lassú tűzön, amíg a csirke darabjai megpuhulnak, kevergesse alkalmanként
- Vegye le a tűzről az edényt, rakja félre egy percre, majd szórja meg garam masalával és koriander levéllel.
- Tálalja melegen frissen készült basmati rizzsel vagy indiai kenyérrel.
Elkészítési idő: 20-25 perc
Főzési idő: 25-30 perc
Csicseriborsó curry
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó
- 9 dl víz
- 1/2kocka gyömbér gyökér
- 1 teáskanál római kömény
- ¾ teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál chilipor
- 20 ml vaj vagy olaj
- 1-2 friss zöld chili
- 1 nagy hagyma vékonyra szeletelve
- só
- ¾ teáskanál garam masala
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál görögszéna levél
Elkészítés:
- Beáztatni előző éjjel a csicseriborsót hideg vízben.
- Leöblíteni, majd leszűrni.
- Tegye a borsót kuktába, öntsön rá 4,5 dl vizet
- Forralja fel, majd főzze 20 percig a kuktában
- Forrósítsa fel a vajat közepes hőfokra és süsse aranybarnára a hagymát
- Adja hozzá a köményt, kurkumát, zöld chilit és a görögszénát
- Keverje hozzá a garam masalát és a sót
- Adja hozzá a paradicsompürét és főzze 3-4 percig folyamatosan, kevergesse folyamatosan
- Keverje össze a borsóval és főzze tovább 10 percig
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.