A feketeöltönyös férfi
Szerző: Tóth Lajos Ferenc

 c0a900a8f1065494ea739555ce96d6a6_xl.jpgA feketeöltönyös férfi a forgóajtó előtt még egyszer igazított az egyébként is makulátlan nyakkendőjén aztán belépett a Rendőrpalotába. Az információs pult mögött két egyenruhás ember ült. Egy nő és egy férfi. Udvariasan köszöntötték az érkezőt.

– Védünk és szolgálunk. Szép jó napot kívánunk! Milyen ügyben segíthetünk? – kérdezte a hatóság hölgytagja.

– Csak egy gáz-riasztó pisztolyhoz szeretnék viselési engedélyt kapni.

– Semmi akadálya! – olvadt szét a kedves mosoly a rendőrnő arcán. Kérem, szíveskedjen megmutatni a vásárolt fegyvert!

A feketeöltönyös szolgálatkészen nyitotta a kezében szorongatott szürke, műanyag dobozt, s átnyújtotta a rendőrnőnek. Egy Alfa g020-as, cseh gyártmányú forgótáras pisztoly lapult a dobozban. A rendőrök nem titkolt kíváncsisággal vették át az ünnepélyes öltözetű úrtól.

– Remek vásárt tetszett csinálni. Szinte irigylem, ha nem haragszik mondta kedvesmosolyú rendőrnő. Ha megengedi, megnéznénk, ugyanis még nem volt szerencsénk ilyen kiváló revolverhez.

S máris gyakorlott mozdulatokkal és megnyugtató szakértelemmel forgatták, nézegették a hibátlanul barnított, tenyérbe simuló gázpisztolyt. Már-már teljes volt a boldogságuk.

– Hohó, ebből még probléma is lehet. Nem tetszik tudni, hogy csak töltetlen állapotban szabad szállítani, engedély nélkül egy ilyen kis veszélyes aranyoskát? – tette fel a kérdést a fegyver csövén átnézni próbáló segítőkész rendőrnő.

– Ezt itt láthatólag két lőszerrel, jajjajj, ráadásul gumilövedékkel tetszett tárazni! Ha nem látnám, hogy komoly, intelligens állampolgárhoz van szerencsénk, – mondta fejét csóválva, – még azt is hihetnők, hogy valami huncutságon töri a fejét a kedves úr.  A rendőr kolléga tréfáján a hibátlan eleganciájú, egyenruhás kolléganője, hangosan felkacagott.

– Bizony, bizony nagyon tessék vigyázni! Ez így veszélyes is, szabálytalan is.

– Oh, persze, persze, hiszen éppen szabálytiszteletem okán jöttem önökhöz, Isten őrizzen, hogy valamilyen félreértés áldozata legyek! Én kéremm állampolgári tisztelettel kerestem föl Önöket, hogy a legmesszebbmenőkig a jogszabályoknak kifogástalanul megfelelő módon viselhessem ezt a kis aranyost.

Ezen a jólsikerült mondaton már mindhárman nevettek. A rendőröknek nagyon szimpatikussá kezdett válni a kedves ügyfél. Nem kevésbé megkedvelte a fogadóbizottságot a temetkezési vállalkozóhoz illő, hibátlan fekete öltözetében feszítő polgár is.

– Nna, akkor ezzel a csinos kis játékszerrel fel tetszik ballagni a harmadik emeletre, és az ott várakozó kolléganőnk minden szükséges adminisztrációt azonnal el is intéz kegyednek. És pikk-pakk, sitty-sutty a gondosan becsukott fegyverdobozt a kedves vendég kezébe is adták.

 – Aztán nagyon tessék vigyázni, mert tetszik tudni, annyi felelőtlenségről hall az ember manapság! Nehogy véletlenül le tessék valakit lőni!

A rendőrnő az öltönyösre nézett, s tréfásan összecsippentett szemmel kacsintott a boldog fegyvertulajdonosra. Szívélyesen elbúcsúztak, a kedvesarcú rendőrnő még barátságosan integetett is a pisztolyos után, amikor a férfi a harmadik emelet felé vette az irányt.

Az alig néhány méteres emeleti folyosó, a közepetáján csinos fogadótérré szélesedett. A szolgálatkész bájos ügyintéző, az előbbiekhez hasonlóan ellenőrizte a dobozban lévő fegyvert, s részletesen elmondta a viseléssel járó követelményeket. Ő is felhívta a figyelmét az ünnepélyesen öltözött úrnak, hogy a tárban lapuló gumigolyó igen veszélyes. Közvetlen közelről, akár halált is okozhat, persze, csak ha megfelelő módon a csövet közvetlenül és pontosan a koponya érzékeny pontjához illesztik. Ezen mindketten jót nevettek. A rövid, derűs beszélgetés végén a nő átvette az engedéllyel kapcsolatos adminisztrációs-eljárásért fizetendő háromezer forintot, s ezután a pisztolyt visszaadta a kedves ügyfélnek.

 – Csak a miheztartás végett kérdezem, ugye nem tetszik elfelejteni, hogy a tárban nem szabad golyót tartani?

A hibátlanul öltözött férfi megigazította az egyébként is kifogástalan fekete nyakkendőjét, és hátrébb lépett néhány lépést.           

– Csak, hogy ne okozzak ilyen kedves embereknek fölösleges munkát, s kellemetlenséget! – mondta, és lassú, pontos mozdulattal felhúzta a cseh gyártmányú Alfa g020-as gumi-golyóval töltött revolvert. Mosolyogva közelítette a szájához a csövet, beillesztette pontosan a két fogsora közé és meghúzta a ravaszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalmiszalonna.blog.hu/api/trackback/id/tr9116607700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása