Apa
Szerző: Tóth Lajos Ferenc


varosliget_ejjel_illusztracio_apa_novellahoz.jpg– És most mi lesz?

A fiú a lány mutatóujját nézte, ahogy a körömágyat véresre rágta.

– Mivel? Apámmal?

A lány szőke volt, és riadt.

– Szerinted kivel?

A fiú máskor már ingerülten tett volna szemrehányást az értetlenkedésért, most némán bámulta a kávézó kovácsoltvas kerítésén át a sűrűsödő koraesti forgalmat.

- Én is ezt kérdeztem tőle, de csak rángatta a vállát. Azt mondta, hogy ahogy emelkednek a hárombetűs nevű „markerek”, úgy szaporodnak a két és hárombetűs vizsgálatok MR, MRI, CT, és így tovább.

*

– De, apa, mióta?

– Mióta? Régóta.

– És nekem miért csak most?

– Nem akartam, hogy tudd, hogy ne izgulj, ne félj. Most, hogy már túl vagyok nagyjából mindenen. Jó, csak majdnem mindenen. Műtét, sugár és egy csomó szar, látod, most elmondtam.

– Apa, mi lesz?

– Mi lenne. Nem tudom. Majd figyelem magam, meg azt a dögöt. Hátha megtudok tőle valamit, magamról, amit eddig nem tudtam. Ne haragudj hülye duma volt, visszavonom. Majd biztos többször beszarok, meg valószínűleg fájok. Mit tudom én. Persze, most már majd te is velem. Ne haragudj! Hát így.

*

– Körülbelül ennyi tellett tőlünk délután. Nem is bőgtem. Akkor nem. Hogy ne lássa.

 A fiú felé nyújtotta a sebesre rágott ujját.

– Ez meg fáj. De legalább eltereli a figyelmemet. 

Egy kisdarab bőrt szakított le az ajkáról.

– Szerinted mi lesz és mikor? – tudta, hogy nincs válasz. A fiú rágyújtott, hallgattak. Egy muslicát próbált kihalászni a lány poharából. A lány nézte.

– Köszönöm – elmosolyodott. - Ügyes vagy!

– Aha, tudom.

Egymást nézték.

– Ne nézz, mert akkor bőgök! – mondta a lány.

- Bőgj. Hátha könnyebb.

Hallgattak.

– Egyél valamit!.

– Nem tudok. Inkább menjünk, jó? Kérlek, ne vacakolj azzal a rohadt telefonnal!

A telefon kijelzőjén sehogy nem sikerült leállítani a stopperórát. Tíztől visszafelé számolt, jó nagy számokkal. A fiú lecsapta.

– Nem direkt csináltam.

– Tudom.

*

Szedelőzködtek. Kifelé, menet közben fizettek. Az asztalon felejtett cigarettás dobozt a kijáratnál vette észre, pillanatra megállt, aztán legyintett. Átölelte a lányt és kiléptek.

– Jól áll, hogy becsavartad a hajad. Mindegy, bocs. Csak mégis.

Megindult az autócsorda, össze-vissza forogva kerülgették a káromkodó autósokat. Automatikusan kanyarodtak a kedvenc helyük felé. Hosszú órákat töltöttek a ligeti vár tófelöli oldalán. Mire a főkapuhoz értek, majdnem teljesen besötétedett, már az első októberi köd is leszállt. Szorosan egymásba kapaszkodtak. Távolról nézve akár boldog szerelmespárnak is látszhattak.

Az állatkert felől egy kacsa érkezett a tóra, pár lépést futott, majd telitalppal fékezett a vízre érve. Néhány méterre a partnál éjszakára készülődő kacsapár hangosan sápítozva méltatlankodott.

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalmiszalonna.blog.hu/api/trackback/id/tr7116498104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása